User Tools

Site Tools


Sidebar
Last news:

changelogUbuntu Astronomy is a free Live DVD distributive designed for astronomy amateurs.


ro:start

FIXME This page is not fully translated, yet. Please help completing the translation.
(remove this paragraph once the translation is finished)

Astronomy Linux DVD

WARNING! You can install and use this distribution without any guarantees.

We are do NOT responsible for the loss of data from your computer during installation of the distribution, as well as during its testing or/and using!

Astronomy Linux este o distributie Linux dedicata astrofotografiei, sub forma unui DVD live, pe 64 de biți, bazat pe Ubuntu Linux 16.04 LTS (versiunea cu suport pe termen lung) mini.iso.

Această distribuție este destinată amatorilor de astronomie si astrofotografie, familiarizați cu sistemul de operare Linux Ubuntu. Este gratuita pentru descărcare și utilizare fiind disponibila ca un fișier .iso ce include multe tipuri de programe, din game diverse.

Puteți încerca aceasta distributie fără a o instala permanent pe hard disk-ul dvs., în mai multe moduri: 

1. Imaginea * .iso este de fapt un live DVD. Descărcați imaginea .iso și scrieti-o pe un DVD sau pe un stick USB.  Dupa ce bootati de pe DVD sau de pe USB stick, distributia va rula fără să vă afecteze sistemul de operare actual. Veti putea incerca toate programele existente in distributie, dar nimic nu va fi salvat sau modificat pe hard disk-ul computerului dvs.

2. Alternativ, puteti face o instalare într-o mașină virtuală, sub sistemul de operare al computerului. De exemplu, VirtualBox este disponibil atât pentru Linux, cât și pentru Windows sau MacOS. Odată instalat, fișierul .iso poate fi rulat ca un DVD și/sau instalat în masina virtuala de pe VirtualBox. Odata instalat in VirtualBox, datele pot fi, de asemenea, salvate.

Mai jos aveti o lista cu unele dintre numeroasele programe incluse:

Cartes du Ciel/Skychart  permite accesul la o mare colecție de atlase ale cerului permitand o gamă largă de posibilități de studiu ale obiectelor celeste: mod de observare virtual, support pentru protocolul SAMP, conversia cataloagelor text pentru afișare grafica cu ajutorul generatorului de cataloage, prezent în CatGen. Include, de asemenea, un atlas al cerului HNSKY, ce are funcții de control a telescopului prin intermediul unui server INDI. Controlul serverului INDI și a driverelor pentru echipamente este operat prin intermediul unei interfete INDI starter.

Virtual Moon Atlas este conceput pentru studiul Lunii. Virtual Planet Atlas vă permite să explorați Mercur, Venus și Marte. Dacă doriți să creați un observatory astronomic automatizat, puteți utiliza KStars, un alt program care ce contine un set generos de instrumente necesare.

StellariumCelestiaDigital UniverseBoPlanetsWhere Is M13 sunt programe de planetariu și hărți interactive ale cerului.

Lin_guider și PHD2 sunt utilizate pentru autoguiding-ul echipamentelor astro si astro-foto. WxAstroCapture, Audela și oaCapture sunt folosite pentru fotografierea Lunii și a planetelor, în timp ce CCDciel, GoQat, OpenSkyImager, Audela și KStars sunt folosite pentru fotografierea obiectelor DSO. Suportul pentru camerele DSLR este dat de driverele libgphoto2.   Aceste drivere sunt de asemenea folosite de Entangle, un program de control al camerelor DSLR și de unul din driverele INDI. Prelucrarea imaginilor astronomice captate, se face prin AstroimageJ, Siril, THELI GUI , Lxnstack, ImPPG, GCX, C-Munipack, Stackistry, Regim, MicroObservatoryImage.  Programele SAODS9, fv Editor FITS, APT, Aladin, nip2 se folosesc pentru analiza și editarea fisierelor *.FITS. Pentru a căuta și explora stele variabile, există două programe incluse, C-Munipack și Vstar iar Observation Manager îndeplinește rolul unui planner astro si a unui logbook..

Puteti citi mai multe in sectiunea Documentație.

“Discul ASTRONOMY LINUX 16.04” 64-BIT este gratuit pentru descărcare, distribuție și utilizare.

Pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/astronomylinux/
Știri si noutati : https://twitter.com/AstronomyLinux/

ro/start.txt · Last modified: 2021/03/01 13:31 by oleh